Amikor tegnap elolvastam pártunk és kormányunk legújabb zseniális ötletét, eleinte nem tudtam, mit is gondoljak az egészről. A kitiltós rémbohózat kapcsán alkalmazott Rogán-i dedukció módszerét rávetítve a problémára, járattam az agyam, hogy ez vajon vicc-e, vagy komoly?

internetado14X2219.jpg

Aztán elolvastam a sok-sok-sok, és még annál is több írást a témában, és igazából még most sem akarom/tudom elhinni, hogy nem én értettem félre valamit. De a tények makacs dolgok, úgy tűnik, bizony jönnek majd a netfináncok, a modemvámosok, és nem ússzuk meg a virtuális padlássöprést.

Erre kétféle reakciót adhat a gondolkodó ember, aki egyelőre még komoly anyagi megfontolások nélkül teheti közzé véleményét az interneten:

1. Szofisztikáltan anyázik pár bekezdésnyit, elküldi oda a politikusokat, ahová a legtöbben küldeni szokták, és közben talán fölhívja olvasóit, csatlakozzanak az egyre szaporodó, tiltakozó Facebook-csoportok valamelyikéhez, és menjenek el a szerveződő tüntetésre. Ez a könnyebbik verzió, ezért igazából kár lenne belekezdeni egy hosszas gondolatfolyamba.

2. A másik lehetőség az, hogy megpróbáljuk kicsit megvilágítani az internetadó tervezetének miértjeit. (Ezek egyrészt gazdasági, másrészt hatalomtechnikai, és lélektani okok, melyeket alább igyekszem emulálni.)

Mert, lássuk be, az túl kézenfekvő magyarázat, hogy elterelőakcióról, közélethackről lenne szó. Az istenadta népet korántsem érdekli annyira, kit, és miért tiltottak ki Ámérikából. Úri huncutság az, a nagyfiúk játéka. Mi úgysem utazgatunk oda, akkormegkitérdekel.

Azt pedig mindenki minimum sejti, de még inkább már axióma szinten tudja, hogy a politikai elitünk bizony szeret, és hajlamos korrumpálódni, ha arról van szó, így ez sem akkora sokk, amitől ismét barikádok emelkednek majd az utcákon.

Le merem fogadni, ha nincs ez a külpolitikai malőr, akkor sem ússzuk meg a netsarcot, mégpedig a következő elpöttyintett indoklás miatt: Az internet megadóztatása egyértelműen felesleges, átgondolatlan és rossz, mert tovább mélyíti a Magyarországon amúgy is meglévő digitális szakadékot és elzárja az új felhasználókat az internettől.

Jaj, bocsánat, fránya interferencia, szóval: "figyelemmel az internetes kommunikáció fokozódó térnyerésére a hagyományos telefonos kommunikációhoz képest." Tehát, ma már túl sokan, túl sokat szkájpolnak, fészbukoznak, fórumoznak, kommentelnek ahhoz, hogy az eddig kivetett távközlési adók a megfelelő vastagságú bőrt húzzák le a huncut állampolgárjáról.

De megállj, hálátlan nép, a fineszes vezetőkön nem lehet ám ily könnyedén kifogni! Ennyi év után leesett a húsz fillér, és akkorát koppant, hogy még a kormánypárti agytrösztöknél is bevisszhangzott (az már más kérdés, hogy hozott anyagból dolgozni a legkönnyebb, ne feledjük, ez sem nekik jutott eszükbe először, és aki most a másik oldalhoz futna a bölcsek kövéért, emlékezzen: ezt eredetileg ők találták ki).

Ráadásul ez rögtön kettős jackpot, hiszen az imént említett emelkedő adóbevételek mellett megoldja a rendszerváltó politikai elit legfőbb gondját-baját, amivel a '90-es évek végén–2000-es évek elején lezárult médiaháborúk óta nem tud mit kezdeni: magát az internetet.

No, persze, nem végleg, nem vagyunk mi Észak-Korea, hanem csak úgy stikában, a Kádár-i alkuk fonák szellemében. Kerüljön jó sok pénzbe, oszt majd magától leszokik róla a pórnép! Akinek meg elbírja a pénztárcája, amiatt úgysem kell aggódni, hiszen abból mi csináltunk gazdag embert. Az etető kézbe pedig nem szoktak beleharapni. (Azok, akiknek eddig se bírta, azok ezután sem számítanak, hiszen még számítógépük sincs, és használni sem tudnák.)

Miattuk majd biztos nem kell büntethetővé tenni a politikai fórumokon, vagy cikkek alá való kommentelést (erre emlékszünk még?), vagy amiatt aggódni, hogy a százféleképpen ellenőrzött, mainstream médiából kiszorult témákat, álláspontokat, kényes információkat felvonultató tartalmakat hoznának létre, osztanának meg, vagy véleményeznének.

A csórók majd szépen visszaszoknak a gondosan felosztott viszonyok alapján működő klasszikus médiumokra. Visszatérnek a boldog békeidők, amikor az újság, a tévé, és a rádió volt a releváns hírforrás.

Amikor nem voltak kellemetlen szemlézőoldalak, ahol az eltérő vélemények pár kattintásra voltak egymástól, különböző pártállású kapuőrök/megmondóemberek vigyáztak arra, hogy mindig zavartalanul érvényesüljön az elkötelezettségi krédó.

Nem volt zene-, és videómegosztó portál, ahová kikerülhettek a kompromittáló felvételek, és nem léteztek a fájlmegosztók sem, ahol mindenféle Wiki-Leaks dokumentumok cirkulálhattak, cenzúrázatlanul.

Nem voltak közösségi hálók, ahol pillanatok alatt elterjedhettek a  kényes ügyek, az elitet fikázó mémek, gerillavideók, és ahol láthatták volna az emberek, hogy élnek mások, akár a szomszédban, akár fél világgal arrébb. Vagy ahol spontán tüntetések, protestcsoportok szerveződhettek volna.

Akinek pedig nem osztottak lapot, annak tényleg kuss volt a neve! Akiről/amiről nem írtak, nem tudósítottak, az nem is létezett. És ez így volt jól.

Ó, milyen gyönyörű is volt az a korszak! Amikor az emberek még nem felhőben tárolták a kényes adataikat, hanem CD-n, DVD-n másolgatták egymásnak, és a szoftverrendőrség hetente kaszálhatott egy-egy nagyobb razzia után. Amikor nem otthon kiirkált mp3-ról, hanem zenegépekről szólt a kocsmákban a mulatós, és az Artisjus zsírosra hízhatott a jogdíjakból.

Talán véletlen volt, hogy egyik kormány sem erőltette agyon, hogy Magyarországon úgy istenigazából elterjedjen az internethasználat? Véletlen lett volna, hogy hazánkban mai napig, európai szinten is legótvarabb az ár-érték arány, ha világhálós szolgáltatásokról, lefedettségről, tarifákról, vagy sávszélességről van szó?

Cseppet sem. Az interneten a sok butuska ember azt ír, vagy olvas amit csak akar, és nem szégyell. Ráadásul egyfajta kvázi-névtelenség leple alatt. Az internet tehát veszélyes.

Le kell róla szoktatni a sok butuska embert. És akkor megint az lesz a valóság, amit mi annak mondunk, annak a hangja hallatszik majd, akit mi beszélni hagyunk, és az kerül az emberek elé, amit mi oda teszünk.

Nem nőnek majd ki a semmiből új konkurensek, holmi rendszer-, meg elitkritikus protestpártok, ó, dehogy! És akkor majd a sok butus ember is újra belátja, amit ebben a gyanús, ördögtől való, zavaros, számunkra érthetetlen micsodában elfelejtett: a magyar politika egy monopolisztikus verseny, ahol a két főszereplő mindent visz.

Utóirat, galibák esetére:

Amiatt sem kell majd aggódni, ha a butuska emberek netán tüntetnek egy sort, majd megunják, és hazamennek (ez egyszer már bejött).

Ha pedig nem, majd jól kijátsszuk ellenük az örök aduászt: a generációs ellentétet.

Az időseknek, akik még mindig a mi világunkban élnek, majd szépen elmagyarázzuk, hogy a hőzöngők csak dologtalan, léha fiatalok, akik még Angliába menni is lusták, és most aggódnak a pornójukért, meg a hülye zenéjükért, ahelyett, hogy végre feltöltenék az egymillió új munkahelyet, amit a kormány létrehozott nekik.

De egy új békemenet mindenkinek lehetőséget biztosít, hogy kifejezze lojalitását, és elkötelezettségét. Ja, és rezsicsökkentés! Mert csak.

Címkék: hablaty közszájon

A bejegyzés trackback címe:

https://diohely.blog.hu/api/trackback/id/tr656816427

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Internetadó Best Of 2014.10.23. 08:10:13

  Oldal látogatási vizitdíj? Ebből nagy bukta lesz! Stadionadóhoz mit szólnál Viktor? Vagy meccsadóhoz? Magyarország lesz az első ország ahol olcsóbb lesz kurvázni, mint netes pornót tölteni. Újabb álláslehetőség valakiknek. Router-leolvasó. "...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Madnezz · http://sorfigyelo.blog.hu 2014.10.23. 01:47:33

Az információs forradalom közepén egy ilyen adó öntökön szúrás.
De! Nem nagyon tudnak tenni mást, mert elfogy minden pénz, amiből az agyalágyult hülyeségeiket finanszírozták. Pénzre van szükségük, mert omlik a rendszer. Mivel a gazdaságot ostobán basztatják, az nem tud eleget termelni. A kormány ha megszakad is nem tudja finanszírozni a társadalom szükségleteit az eddigi szinten.
Itt tartunk most. A dráma folytatódik. De nem fog örökké tartani. El fog jönni a vég.

annamanna 2014.10.23. 03:51:36

Nézd, teljesen igazad van abban, amit írsz, csakhogy az internet sokkal több annál, mintsem az aktuális politikai elit basztatása legyen. Ennél azért sokkal tágabb dologról van szó, annak ellenére, hogy önmagában ez a részlete sem elhanyagolható.
De ha már a politikai ellenvéleményeket félted, akkor erről eszembe jut valami.
Amikor felnőttem, hírül nem volt internet, volt viszont könyvtár. Ahová rengeteget jártam (jó, tudom, ezt kevesen teszik). Mindenesetre nagyon sokat olvastam, olyan könyveket, amiknek semmi közük sem volt az aktuális rendszer politikai szólamaihoz. Utólag néha eszembe is jut, hogy a szocialista korszak ideológiáját a könyvek milyen hatásosan nullázták le. (Nem véletlen, hogy pont ennek "veszélyéről" írta Bradbury a Fahrenheit 451 c. regényét. Most talán el kéne olvasni újra, a szöveged után kissé aktuálisnak tűnik).
De emberek is voltak, akik képesek voltak úgy tenni, mintha egy "normális" világban élnének, amiben nincs semmilyen politika. Ovis koromban ismertem egy nagyhatalmú politikus húgát, egy öreg nénit. Abba a keresztény közösségbe járt, ahová a nagyszüleim, onnan volt az ismeretség. A néni azon túl, hogy egyháztag volt, ráadásul a náci katonák sírjait is gondozta. Egyszobás albérletben lakott, ami az udvarra nyílt, ott volt minden holmija, maga főzte a gyógycukorkát, nagyon finom illat volt emiatt a szobájában. És úgy tett, mintha életében nem hallotta volna azt a szót, hogy szocializmus. Utólag visszagondolva ez elképesztő.
Szóval a rendszerkritikára sokféle eszköz van a neten kívül, és sokszor talán hatásosabb az a kritika, ami egyáltalán nem is foglalkozik magával a rendszerrel.
De persze alapvetően teljesen igazad van, ez csak úgy eszembe jutott.

annamanna 2014.10.23. 04:19:34

Pl ebben a videóban www.youtube.com/watch?v=P7FgOVGBLg4 elhangzik, hogy egy egyetemnek napi 1,5 millió forintjába fájna az internetadó. Tehát itt nagyon sok mindenről van szó a politikai ellenzékiség mellett. Persze nyilván arról is.

qmatch 2014.10.23. 05:25:23

Az internet olyan , mint a bolhapiac: mindenki kiválogatja magának a neki valót , és tele van szeméttel - hülye eladóval és hülye vevővel . Ha valaki információhoz szeretne jutni , csak hülye vevőnek álcázva magát - vagy hülye eladónak ! - megjelenik , és figyel ...
Munkáját nagyban segítheti , hogy a bolhapiaccak szemben az internet arctalan , virtuális , hekkelhető .
Ha egy hatalom többre értékeli az internet veszélyeit mint a "hasznait" , akkor ott nagy a baj ... Ha a hatalom fél , akkor mi sem bízhatunk benne - az a jó szülő , ahol boldogok a gyerekek , stb. ,stb. ....

Másrészt:
a légnemű és virtuális platformról kizavarni , és ezzel a tévedés kockázatait jobban kizáró , személyesebb platformokra kényszeríteni "ordas eszméket" szintén balgaság , szintén a hatalom gyengeségére - mármint egyfajta butaságára - utal . A világot sokkal jobban megrengető "összeesküvések" bőven az internet előtti korból valók .

Persze , az is lehet , hogy TÉNYLEG csak egy új adónem bevezetése a cél ...

Tari Tamás Viktor 2014.10.23. 12:19:34

@annamanna:

Igen, igen, nyilván az internet milliószor több annál, amit fentebb leírtam, ezt egyáltalán nem vitatom, sőt.

De mivel én, szakmámat tekintve kommunikációs szakember/újságíró volnék, abból is a politikum vizsgálatához vonzódó, perverz fajta, ilyen szempontok alapján közelítettem meg a kérdést. (Egy jó adag túlzással is nyakon borítva.) :)

Érdekes, amit írtál. Hallottam már ilyen sztorikat, és kb. azt a rációt tudom mögé helyezni, hogy az előző rendszer nem bánta, ha kivonultál a közéletből, és nem vettél róla tudomást. Egész addig, amíg ezt nem szervezett, hanem egyéni formában művelted.

A mai szisztéma viszont eljutott odáig, hogy még támogatja is, hogy minél kevesebben foglalkozzanak politikával, közélettel, stb. Érdek a társadalmi passzivitás, aminek az internet szintén ellene hat. Ez pedig sokak szemét szúrja ám.

Egyébként a tervezet oktatásügyi, vagy gazdasági következményei beláthatatlanok. Nincs az az épeszű cég, aminek ez megérné, a távoktatási programokat el lehet felejteni, de még az államigazgatás is tökön lövi magát vele... Egyszerűen hihetetlen.

@qmatch:

Persze, lehetséges, nem zárom ki ezt sem, de pl. az olyan nyilatkozatokban, mint a Lázár-féle "Én nem netezek sokat, így nem is vág földhöz az új adónem." benne van a rendszerváltó politikai elitünk internethez fűződő komplett viszonya. Mint cseppben a tenger.

Ezek a politikusok nem értik (már csak generációs alapon sem), és félnek az internettől. Pont azért, mert nem használják (legalábbis nem úgy, ahogy azok a generációk, akik már beleszülettek), és ráadásul nem tudják olyan módszerekkel kontrollálni, mint a hagyományos médiát, és információs csatornákat anno.

Bátran nyilatkozhatta 2010-ben Orbán, hogy ő az internetnek köszönheti a választási győzelmét, még csak nem is akkora tévedés, de ehhez neki, személyesen nem sok köze volt. A 2006 óta fokozódó internetes közéleti aktivitás perpetum mobiléjének már annál inkább.

A politikai konkurencia kitermelésében pedig alapvető szerepe volt a világhálónak. Ha nincs internet, vagy olyan ótvaros drága, hogy nem használja a kutya sem, ma nincs a parlamentben az LMP, sosem születik meg az Együtt, és a Jobbik megmarad 1-2%-os pártocskának.

El sem hinnéd, milyen félelmetes az, hogy a "semmiből" feljöttek ezek a formációk, olyan politikusok számára, akik kb. másfél évtizedig késhegyre menő küzdelmet folytattak a hagyományos médiaplatformokért. Pont azért, hogy az ilyesmit meggátolhassák, és bebetonozódjon az MSZP-Fidesz vetésforgó. Erre, puff, itt van ez a számítógépes bigyula, ami egy bizonyos generációs vízmértéktől feleslegessé tette az egész cirkuszt.

Legszívesebben amúgy zokszó nélkül betiltanák az egészet (és ezzel nem csak a mi politikusaink vannak így, lásd USA), de már annyira alap a dolog, annyira az élet részévé vált, hogy ezt azért már nem tudják meglépni. Helyette marad a rommá adóztatás, meg az agyonszabályozási kísérletek.

annamanna 2014.10.23. 16:16:54

@Tari Tamás Viktor: "A mai szisztéma viszont eljutott odáig, hogy még támogatja is, hogy minél kevesebben foglalkozzanak politikával"
Valamilyen módon a szocializmusnak is ez volt az érdeke. Bár elég skizofrén az, hogy mindenkit kirángatnak a felvonulásokra, úttörőtáborokba stb, közben olyan nyelven beszélnek, amiből egy kukkot se lehet érteni.
Mindenesetre, ha a politika eltávolít magától, annak van egy óriási haszna - az emberek elkezdik élni az életüket, arra koncentrálnak, ami valóban őket érinti, hiszen a nagyobb társadalmi kérdésekbe úgyse engedik őket beleszólni.
Így aztán felnő a hallgatásból, kirekesztésből a közöny fala, amibe beleakad a politika. Ha már senkit sem érdekel ("Bástya elvtársat már senki sem akarja megölni?") akkor a közöny pont olyan pusztító hatással van a politikára, mint a celebekre. A szocializmus akkor szűnt meg, amikor már mindenki unta, poénkodtak vele, még a politikusoknak is cikivé váltak a jelszavak, mert olyan nyilvánvalóan ostobák és üresek voltak. A szocializmus belefulladt az unalomba. És ez nem elhanyagolható fegyver. Te írtad, hogy az LMP, Együtt, Jobbik a netnek köszönheti a karrierjét, még Orbán is azt mondta, a net miatt győzött. Miért is? Mert sikerült felkelteni maga iránt az érdeklődést.
Egy politikai erőnek addig van relevanciája, ameddig érdekli az embereket. Ha már nagyon unalmas, ha már se pro, se kontra nem képes hatni a rajta kívülállókra, akkor az a politikai erő nem erő többé.
Persze, ettől még nagyon fontos tájékozódni, nagyon fontos rálátni a más szempontokra, fontos tudni, mi zajlik körülöttünk, és a politikai újságírás, meg a nyíltan kifejezett ellenzékiség nagyon is fontos. Hiszen abban is van igazság, hogy "a háború béke, a szabadság szolgaság, a tudatlanság erő." Mármint hogy a tudatlanság az elnyomás eszköze lehet. De tényleg kétélű fegyver - amennyi kára van, annyi hasznot is tud hajtani.
Úgyhogy, végül is, nem nagyon kell aggódni. Ha bezárják az egyik kaput, akkor megnyílik egy másik út, ami kivezet a kelepcéből.

annamanna 2014.10.25. 19:57:26

Ami ebben az adóban a leglényegesebb, az a gazdaságra gyakorolt hatás.
Arról beszéljen már valaki, hogy mindennek milyen hatása lesz a gazdaságra. Mert jelenleg minden internetről működik.
Lehet, hogy nincs igazam, valószínűleg nem jól számolok, és talán nem is lesz az egészből semmi, csak fölöslegesen látok rémeket. De:
"Havi 2500 forintért ügyfeleink átlagos forgalma száz gigabyte, azaz erre a díjra tizenötezer forint adót fizethetnénk – sorolta az ellenérveket a Digi képviselője."
nol.hu/gazdasag/ezt-nem-kialtjak-varganak-1494295
Ha egy telefon 15 ezer havonta, akkor mondjuk egy átlagos otthoni gép 30 ezer.
Egy kisebb cégnek mondjuk havi félmillió.
Ebben a videóban www.youtube.com/watch?v=P7FgOVGBLg4 azt mondja a srác, hogy egy egyetemnek annyi az adatforgalma, hogy az után napi(!) 1,5 millió(!) adót kellene fizetnie!
Egy kórháznak legyen mondjuk napi félmillió.
Egy olyan óriáscégnek, mint mondjuk a MÁV, napi 5 millió.
A világon nincs annyi pénz, amivel ezt győzni lehetne.
A következménye az, hogy ha bevezetik, minden cég elmenekül az országból, aki csak teheti, a többiek pedig lehúzzák a rolót.
Minden munkahely megszűnik és milliók vándorolnak el.

Miközben az Orbán kormány pont annyit tesz hozzá a világháló fenntartáshoz, mint egy kambodzsai rákhalász.
Privát cégek gyártják a PC-ket, mobilokat stb, és privát cégek üzemeltetik a hálózatokat.
Mind a gépek után leszedi a magyar állam a sápot a 27%-os ÁFÁ-val, mind a hálózatok után nyújtja a markát.
"Csak egy példa: a kormány mindössze pár hete 130 milliárd forintot szedett be a mobilnetes frekvenciákért, s most közli: megadóztatja ezt a szolgáltatást."

Senki nem lesz olyan hülye, hogy hagyja, hogy a vámpírok az utolsó csepp vérét is kiszívják.
A legtöbb cég fogja magát és elmegy.
És erre, mint a dominó, összedől minden.
Nem lesz egy munkahely se.
Milliók menekülnek el, mert nem tehetnek mást.

Kíváncsian várom, meddig jutnak a dolgok, és mindebből mi jön be.
Ha megszavazzák, ennek az országnak lőttek.

Tari Tamás Viktor 2014.10.26. 16:15:32

@annamanna:

"A szocializmus belefulladt az unalomba." - Van benne valami, bár ha gazdaságilag nem hasal el a nagy testvér, akkor egy jó darabig élvezhettük volna még a dolgot.

"Egy politikai erőnek addig van relevanciája, ameddig érdekli az embereket." - Részben igen. Viszont a hazai politika legnagyobb szereplői eddig abban voltak érdekeltek, hogy saját táboruk egyben tartása/mozgósítása mellett a többi állampolgárt teljesen passziválják.

A saját tábor fanatizálása mellett ugyanis ez a másik leghatékonyabb módja annak, hogy az ellenvélemények ne jelenjenek meg, ne realizálódjanak protestszavazatok, új politikai mozgalmak, pártok, vagy tüntetések formájában.

Ez a szocialistáknak és a Fidesznek egyaránt érdeke volt. Most, hogy az MSZP kezd kiesni a pikszisből, egyre inkább a narancsosok járnak élen ezekben a módszerekben (az idei választások eredményei/részvételi adatai nagyon jól mutatják ezt, pláne akkor, ha figyelembe vesszük, miben kellett módosítani a választási rendszeren ahhoz, hogy ez az eredmény kijöhessen).

"Ami ebben az adóban a leglényegesebb, az a gazdaságra gyakorolt hatás." - Kétségtelenül. Eleve abból is látszik, mennyire nem értenek "odafönt" a kérdéskörhöz, hogy ebbe a vetületbe bele se gondoltak. Egyáltalán.

Milyen vicces lesz pl., hogy a kereskedőknek adózniuk kell az után, hogy a kötelezően lecserélt pénztárgépük adatforgalmat bonyolít a NAV-val... Agyrém.

"A legtöbb cég fogja magát és elmegy." - Amelyik teheti. A hazai KKV-k viszont úgy fognak elvérezni ezen a baromságon, ahogy csak lehet.

"Ha megszavazzák, ennek az országnak lőttek." - Egyetértünk.

annamanna 2014.10.29. 00:52:34

@Tari Tamás Viktor: bocs, hogy csak most válaszolok, kicsit elsodortak az események.
Valakinek ezt írtam az előbb, lemásolom, mert épp a passzivitás mellett érvelek benne:

"a kúrmány olyan dolgokba tolja bele a pofáját, amihez semmi köze nincs, ilyen az internet, ami egy teljesen privát dolog volt, a kormány lófaszt se tett hozz, de most ki akar belőle venni pénzt"
Én is ezt gondoltam egy darabig, aztán rájöttem, hogy ez nem teljesen igaz, mert minden, amit a pénz hoz létre, azt végső soron az állam hozza létre.
Az államon nem pont a magyar államot értem, hanem általában az államot, mint valamiféle entitást vagy fogalmi definíciót. Az állam miatt van pénz, a pénz miatt épült ki ez a fajta technikai civilizáció, tehát végső soron az állam hozta létre az internetet is. Pénz nélkül nem létezne. Pénz nélkül dzseki és esernyő sem létezne.
Tehát végső soron, ha a definiált állam, mint fogalom hozta létre a pénzt, akkor az állam, mint fogalom azt csinál vele, amit akar. Arra szed adót, ami épp eszébe jut.
De visszatérve oda, hogy az állam és a pénzrendszer hozta létre a technikai civilizációt és vele az internetet - az a különös dolog állt elő, amire már a kultúra, pl. a Mátrix film is felfigyelt, hogy a számítógépes világ, azon belül az internet egy olyan képződmény, ami az állam legkeményebb ellenfele.
Mert az interneten belül egyáltalán nem érvényesek az államok szabályai.
Az interneten egyáltalán nem az határozza meg valakinek az értékét, hogy mennyi pénze van.
A neten nem az határozza meg, hogy egy ember mennyi materiális vagy szellemi értékhez tud hozzájutni, hogy egyébként mennyi pénze van.
Az internet, ami mondjuk a pénzrendszer által létrehozott technikai civilizáció csúcsa, egyben annak a megszüntetője is, hiszen az interneten szinte minden szabad és szinte ingyen van.
Az internethez majdnem mindenki hozzá tud férni viszonylag kis befektetéssel (ami azért még így is elég jelentős).
Az internethez kell egy olyan tudás, amihez viszonylag könnyű hozzáférni, és amit meglehetősen demokratikusan osztogatnak, ebben nincsenek privilegizált elit rétegek.
Az internet újrateremtette azt a fajta népi kultúrát, amibe mindenki ingyen beleadja magát, ingyen osztja és terjeszti, és ami egészen elképesztő mértékben burjánzik.
Az internet félelmetes mértékben képes felszabadítani a kreativitást és őszintén, pőrén megmutatni azt, hogy kiben mi lakik, itt nem segít se rúzs, se felfújt izom, se csábos mosoly, se Audi A8, itt bizony mindenki kiadja azt, ami benne lakik, akár jó az, akár rossz.
De akár jó, akár rossz, mindenképpen hihetetlenül szabadabb, pörgősebb, kreatívabb, államon kívülibb, szabályok és korlátok nélkülibb, mint az offline valóság.
Az internet megteremtette a virtuális térben azt a valóságot, amilyen a világ volna - ÁLLAM NÉLKÜL.
Ez persze hogy iszonyúan böki a csőrét Orbánnak, aki szerintem már magára is tetováltatta azt a mondást, hogy "Az Állam Én Vagyok". Hogy halál komolyan veszi, az biztos. Ő egyszemélyben maga az állam.
Namost. Ahhoz, hogy Orbán építse és erősítse magát, vagyis az államot, nem kell mást tennie, mint az embereket elfordítani a nettől az offline világ felé.
Mert ott maximálisan az állam szabályai érvényesülnek.
Ha létrejön az adó, jó, mert azzal tönkrevágja a netszolgáltatókat, korlátozza a szabad hozzáférést, a mostani helyzetnél sokkal inkább pénztől teszi függővé, hogy ki mennyit markolhat ki a virtuális világból.
De már korábban az a célja, hogy mindenképpen offline terelje a témát.
Mi kell ehhez?
TÜNTETÉS!
Most aztán megmutatják az emberek, milyen sok az erejük, HÁHÁHÁ
Az erő magában a virtuális világban van, ami szétveri az állam kereteit.
Amint ebből kilépnek az emberek az offline-ba, máris kőkeményen az államon belül találják magukat.
Ilyen baromságokkal, hogy "emeld fel a mobilodat és világíts", meg hogy "küldj egy szelfit Orbánnak magadról, hogy itt vagy a tüntetésen", meg hogy "rakd le a szemetet a fidesz-székházhoz", ezek bár felhasználják a technikát, mégis kiveszik a virtuális világ lényegét, és az egész tiltakozást átviszik abba az erőtérbe, amit az állam ural.

Az, ha a tervezetről a virtuális térben beszélünk, mémeket, vicceket gyártanak, az jó.
De ha ez az egész kikerül a virtuális világból, az rossz, mert ott már az állam van.
Az államból élő emberek, a politikusok játsszák le egymás között ezt a meccset, verjék egymást szájba, mit érdekel.
Az a szöveg, hogy juj, ez a civilek mozgalma, politikusok ebből maradjanak ki, mert mi tiszták akarunk maradni - a legnagyobb öntököndöfés. Pont ezt akarják a politikusok, és pont ezzel a hazugsággal kényszerítik a civileket az állam térfelére. Csakhogy az állam térfelén az állam a nyerő (Smith is ezt mondta a Mátrix végén, az utolsó összecsapásnál: This is my world!) Smith világában nem lehet Smith ellen nyerni. Ebben a világban minden egyes pártnak ugyanaz a célja - az államiság nélküli internet virtuális világából az állam offline világába kényszeríteni az embereket, mert ott ők az urak.

annamanna 2014.10.29. 00:53:04

@Tari Tamás Viktor: (folyt)
A virtuális térben N E M azok, a virtuális térben nem nyerhetnek, de tképpen még csak labdába se nagyon rúgnak.
Nem véletlen, hogy Orbán rühelli, mint zsidó a miatyánkot. Fél tőle, mint ördög a szenteltvíztől, nem ért hozzá, nem használja.
Ez NEM AZ Ő VILÁGA, itt ő NEM TUD NYERNI.
Ahogy a többi politikai erő sem.
Ezért hallgatnak. Ezért küldenek a tüntetésre olyan senkiket, mint Gurmai Zita fia, Scmuck Andor vagy Ungár Klára. Olyanokat, akik egyébként sem számítanak és nem tudnak labdába rúgni az államon belül.

Az államnak az böki a csőrét, hogy az internet miatt az emberek kezdtek teljesen közönyössé válni a politikai élet történései iránt (tehát az állam iránt).
A választásra milliók nem mentek el, inkább ökörködtek a neten, filmet néztek, játszottak, és azt mondták, én a politikába úgyse tudok beleszólni, nem is akarok, ez nem az én világom, SZÓ SZERINT - EZ NEM AZ ÉN VILÁGOM!
És helyette választottak maguknak egy MÁSIK VILÁGOT.
Ahol JÓL ÉRZIK MAGUKAT, ahol SZABADOK, ahol az állam nem éri utol őket, nem vegzálja, ahol az állam az ESZÜKBE SEM JUT, mert annyi más érdekes dolog várja őket és köti le a figyelmüket.
Ez a szabad világ elősegítette azt, hogy egy nagyon izmos réteg totálisan közönyössé vált a politika, vagyis az állam iránt.
Kicsit hasonlóan, mint a komcsi időkben a háztáji és a rockzene. Az telejsen független volt az államtól és annak agyalágyult politikájától. Oda menekültek az emberek, és nagy ívben szartak a politikára, addig, amíg csak a kommunista rendszer ÉRDEKLŐDÉS HIÁNYÁBAN bele nem fulladt az UNALOMBA.

Az államnak valójában ez fáj.
A KÖZÖNY.

Ahhoz, hogy újra vissza tudja terelni a maga fennhatósága alá az embereket, a maga világába a virtualitásból, ahhoz utánuk kell mennie.
De az olyan kísérlet, mint pl. az Orbán Viktor FB oldal egy közröhej, ilyen módon nem fog sikert elérni, ennél ütősebb dolog kell - tönkre kell tenni ennek a szabad világnak az alapját, a pénz nélküliséget.
A pénz az állam, tehát ha a net a pénzről szól, akkor az államról szól.
Ha a net olcsóságát támadja az állam, akkor az eddig békés emberek beijednek, és mit csinálnak?
ELHAGYJÁK az eddigi erősségeiket, azt a világot, amit az állam semmiképpen NEM TUD ELFOGLALNI, és átmennek az állam táborába hőzöngeni.
Így BIZTOS A BUKÁS, mert épp ez az állam célja.

Most gondolj bele, ha mondjuk a török el akarná foglalni Eger várát.
Akkor az egri védők úgy tudnának nyerni, hogy kimennek a török táborba sivalkodni, és táblákat lengetni, hogy "Turkish, go home!"
Lehetetlen. Ha a török el akarná foglalni Eger várát, a védőknek minden erejükkel bele kell kapaszkodniuk Egerbe, ottmaradni, ott berendezkedni tartósan. csak Eger várán belül maradva képesek győzni a török felett, nem pedig úgy, ha elhagyják a várat, mert az tuti bukás.

A legnagyobb csapást Orbán tervére nem a tüntetők tudják mérni, hanem az EU, mint szuperállam, ami máris keményen visszacsapott.
Orbán mérkőzzön meg a többi párttal, a saját párttársaival, az Unióval, akárkivel, de nem velem, ne velünk.
Szerintem "öngyilkosság" a tüntetés, mert pont annak az elárulása és semmibevétele, amit elvileg a netezők meg akarnak védeni.
Kicsit hosszú voltam, de ez szerintem nagyon fontos.
Neten kívül, offline, nem lehet a net szabadságát védeni. Legalábbis nem a civileknek.
Védjen meg minket az EU meg a szabad piac, a kapitalizmus, aminek nem érdeke a net korlátozása. Vagy védjen meg a többi párt. Ami úgyis az állam része.

Én, mint civil NEM VAGYOK AZ ÁLLAM RÉSZE,
de ha kimegyek tüntetni, akkor azzal azt bizonyítom be, hogy azt hiszem, hogy az állam része vagyok, és KÉPES VAGYOK HATNI AZ ÁLLAMRA.
Aki nem szavazott (és sok "netbolond" nem szavazott), az azt állította a nemszavazással, hogy ő nem az állam része, semmi köze hozzá, nem tud hatni rá, ő maga az államtól függetlenül létezik.
Ha elmegy tüntetni, akkor ezzel azt deklarálja, hogy azt hiszi és vallja, hogy ő az állam része.
És ez tetszik a legjobban Orbánnak, így téríti magához az elveszett báránykákat, mint egy isten az elveszett híveit.
Az offline világ részévé teszi őket, ahol az állam szabályai érvényesek.
A neten ezek nem érvényesek.
Amíg itt maradok, azt mondom - az internet világa erősebb az államnál.
Ha ebből kilépek és tüntetek, azt mondom, az állam erősebb a netnél.

Tari Tamás Viktor 2014.10.29. 10:53:34

@annamanna:

"Az interneten egyáltalán nem az határozza meg valakinek az értékét, hogy mennyi pénze van.
A neten nem az határozza meg, hogy egy ember mennyi materiális vagy szellemi értékhez tud hozzájutni, hogy egyébként mennyi pénze van." - Ezek a kijelentések, csak korlátozott formában igazak.

Abban igazad van, hogy bizonyos fokig az internet - közgazdasági értelemben - közvagyon számba megy. Olyan mint a járda, vagy a folyó mellett a gát. És egy bizonyos életszínvonal fölött nem luxuscikk. Ez az, amit a kormány nem ért, és képtelen fölfogni. A közvagyont az adókból tartják fönn, nem azt adóztatják.

Viszont az is tény, hogy a net azért kicsikét bonyolultabb helyzetben van, tekintettel arra, hogy az infrastruktúra kiépítése, és a szolgáltatás is nagyobbrészt piaci alapokon történik. Ami - paradox módon, szintén közgazdasági szempontok szerint - indokolttá teszi az adóztatását.

Az egész szituáció értelmezés kérdése, a kormány pedig amellett tette le a garast, hogy figyelmen kívül hagyja azt a hallgatólagos közmegállapodást, ami közvagyonként fogja föl az internetet (lásd: parlamenti vitában a viszontválaszokat, azokból nagyon szépen látszott ez az elhatározás).

Viszont a hozzáférés mértéke néha igencsak pénzfüggő, ami az interneten betöltött státuszt (ami tulajdonképpen a digitális cselekvőképességet jelenti) is meghatározhatja, éppúgy, mint a műveltséget, és a tájékozottságot.

Az már csak hab a tortán, hogy az internet nem a társadalom egészét egalizálja, hanem annak már amúgy is létező csoportjait szegmentálja.

Ez a szegmentáció sok szempont szerint történhet, de alapvetően igaz rá, hogy bizonyos oldalakat, fórumokat azonos, vagy hasonló érdeklődési körű, társadalmi státuszú, ízlésű... stb. emberek látogatnak. Tehát leképezi a társadalmi rétegzettség különféle aspektusait, nem felülírja azokat.

"Az internethez kell egy olyan tudás, amihez viszonylag könnyű hozzáférni, és amit meglehetősen demokratikusan osztogatnak, ebben nincsenek privilegizált elit rétegek." - Azért ezt, így nem jelenteném ki. Nagyon sokan vannak, akik képtelenek lépést tartani az internet lényegi fejlődésével, és max. naiv tudással bírnak róla. Ebben drága kormányunk is élen jár.

Az internetezés, de még inkább az internet _használata_ nem egyenlő a honlapok nézegetésével, az online játékokkal, vagy a szkájpolással.

A virtuális tér tényleg kevésbé ellenőrizhető, de azért teljes eszképizmusról ennek kapcsán sem beszélhetünk (az, hogy a magyar államhatalom korlátozott szakértelme miatt korlátozottan képes beleszólni a digitális világba, a teljes "szabadság" csalfa illúziója csupán).

Az állami autoritás ott is érvényesül, csak nem olyan látványos formában, ahogy az offline világban. Azt pedig mondani sem kell, hogy nem a technológiai analfabéta politikusok által.

Erre valók, többek között, az olyan szervek - amiket egyesek hajlamosak valami görög mítosznak felfogni újabban, és lassan puszta létüket is összeesküvés-elméletnek bélyegezni - mint a titkosszolgálatok, vagy a különféle hírszerzőapparátusok (lásd: NSA adatgyűjtési botrány), netán a rendőrség megfelelő alosztályai.

Te, mint állampolgár, nagyon is az állam része vagy. Még akkor is az maradsz, ha ne adj Isten elmeháborodott hajléktalanként bolyongasz az utcán.

A virtuális térben is ugyanúgy a magyar állam alkotóelemeként funkcionálsz, ahogy a nemszavazással sem vonod ki magad a társadalmi folyamatok, és hatásaik alól.

Azzal, hogy nem szavazol, vagy nem tüntetsz/nyilvánítasz véleményt, csupán lemondasz a beleszólás privilégiumáról, és valamilyen szinten a felháborodás jogáról is.

Azt pedig kifejezetten kétlem, hogy Orbán Viktort filozófiai mélységű elgondolások vezérelték volna az internetadó irányába.

annamanna 2014.10.30. 05:31:21

@Tari Tamás Viktor: Amit írtál, abban teljesen igazad van, nem nagyon tudok mit hozzátenni.
Az állam részének lenni - államon azt a hatalmi rendszert értem, ami elnyomja az állampolgárokat. Ha a hatalmi rendszernek nem vagyok része, akkor egyszerűen csak alattvaló vagyok.
A megfigyelésről azt gondolom, hogy a hatalom (ha az tisztességtelen) számára sokkal kellemetlenebb a nyilvánosság, mint az egyszerű átlagember számára. A nyilvánosság épp a tisztességes embert védi. A neten pl. nyomon követhető, hogy valaki miket posztol a FB-ra, és ha ez tele van életkedvvel, akkor elég nehéz eladni azt, hogy "depressziós" volt. A hatalom hazudozásait, gerinctelen ellentmondásait viszont kegyetlenül megőrzi a net, miatta nehéz átírni a múltat.

Ami Orbán Viktor filozófiáját illeti, azt szerintem nagyon fontos megérteni, és arról ez a véleményem:
Először is, Orbán eleve a komcsi állampártból nőtt ki, annak törzsökös része, az állampárt folytatója, a diktatúra szellemi örököse.
A komcsi rendszernek volt egy alapvető tévedése, ami a bukásához vezetett.
Akkor ezt nem vették észre és most igyekeznek kijavítani a sajnálatos tévedést.
A Kádár-rendszer alapvető tévedése az volt, hogy az átlagembereket igyekezett kiszorítani a politikából, és visszaküldeni őket a maszek kis életükbe. Békén hagyták őket, ha nem szóltak bele a politikába. Foglalkozzanak csak a háztáji disznókkal, járjanak el a rendszer által támogatott tánczenei rendezvényekre, bámulják Koncz Zsuzsika hosszú haját és Csepregi Éva combjait, a rendszer pedig működik a fejük felett, mint ahogy az olümposzi istenek is beláthatatlan messzeségben vannak a halandóktól.
Na ez volt a sajnálatos tévedés. Mert az emberek megtalálták a módját, hogy jól érezzék magukat, és elfelejtkezzenek arról, hogy őrült világban élnek.
A diktatúra, mint rendszer pedig elgyöngült, az emberek elfelejtettek rettegni tőle, inkább csak nevettek rajta, ordító egérnek tűnt és megbukott.
A 60-80-as évek popzenei kultúráját pótolja most a net, és ugyanazt eredményezi – a közömbössé válást, az érdektelenséget.
Ezért a diktatúrának alapvető érdeke, hogy pont azokat vonja be a politikai játszmák erőterébe, akik közömbösek. A fiatalokat, a netgeneráció tagjait. Akikről annak idején a komcsik lemondtak, és ez a bukásukat okozta. Orbán nem fideszhívővé akarja tenni a fiatalokat. Számára csak az a lényeg, hogy akármilyen éllel is, de legyen politikai érdeklődésük, hajlandók legyenek utcára vonulni és hőzöngeni, ahelyett, hogy a politizálást cikinek és röhejesnek tartanák.
Ez számára megéri, mert diktatúrát is csak úgy lehet kiépíteni, ha érdekli az embereket. Akármit is gondolnak róla, csak ÉRDEKELJE őket. Ha az embereket nem érdekli a politika, akkor nem lehet megmozgatni őket, és még csak elnyomni se lehet őket diktatúrával.
Emlékezz az Ötödik pecsétre – a hatalom számára lényeg a BEVONÓDÁS. A komcsi állampártnak 800 ezer tagja volt, ennyi embert korrumpált szellemileg és anyagilag a hatalom. Az 1984 lényege a magánélet elárulása. A diktátorhoz JOBBAN kell kötődni, mint a saját családtaghoz. Csak az nem igaz, hogy ehhez szeretni kell a Nagy Testvért. Nem kell, lehet gyűlölni is, sőt az még jobb.
"– Az átlagos rádióhallgató 18 percig hallgat egy műsort. Az átlagos Howard Stern-rajongó viszont egy óra húsz percen át.
– Hogy lehet ez?
– A leggyakoribb válasz amit erre a kérdésre kapunk: "kíváncsi vagyok, mit mond legközelebb".
– Oké, és mi van azokkal, akik gyűlölik Sternt?
– Az átlagos Howard Stern-gyűlölő napi két és fél órán át hallgatja a műsort.
– De... ha egyszer gyűlölik, miért hallgatják?!
– A leggyakoribb válasz amit erre a kérdésre kapunk: "kíváncsi vagyok, mit mond legközelebb"."
index.hu/tudomany/2014/02/04/miert_imadjuk_gyulolni_a_valo_vilagot/
Amit nem szeretek, nem gyűlölök, amivel szemben közönyös vagyok, azt egyszerűen elkerülöm.
Kántor Péternek van egy jó verse:
"Hol szerettelek
hol utáltalak
csak sose voltál
közömbös nekem"
www.zeneter.hu/gondolat/novemberi-versek.html
Csak azt kerülöm el, aki iránt közömbös vagyok. Annak KELL futnia utánam, hogy felkeltse maga iránt az érdeklődést, és bevonjon az ő ”erőterébe”. És ez a futás vagy sikerül neki, vagy sem. Ha belémrúg, azzal mondjuk elég hatékonyan fel tudja kelteni az érdeklődést önmaga iránt. Akkor nehéz közömbösnek maradni, és nem megpróbálni visszarúgni.
Orbánnak épp a visszarúgás a célja, mert akkor őrá figyelek, teljes lendülettel őrá koncentrálok.

Van valami, ami a popkultúrát és az internetet, sőt a Fahrenheit 451 c. regény világát összeköti.
Az egyik evidens: mindhárom valamiféle intellektuális-kulturális teljesítmény.
A másik, hogy ezek képesek arra, hogy az embereket arra ösztönözzék, hogy a saját életükre összpontosítsanak.
A harmadik, hogy emiatt ezek az állami hatalom ellenfeleivé válhatnak.
A negyedik, hogy mindhármat alapvetően az a technika hozta létre és termelte ki, ami épp az állam sajátja. (könyvnyomtatás, lemezek, PC-k stb).

annamanna 2014.10.30. 05:38:41

(folyt).
Az államot a törzstől az különbözteti meg, hogy míg a törzsi társadalmakban nem volt technológiai fejlődés, addig az államok a legkezdetektől kiugró technikai fejlődést produkáltak, amire épp az egyéntől elvont erőforrások miatt voltak képesek.
És az a különös, hogy az államok által létrehozott technikai javak az államon belül élő emberek szabadságfokát is képesek növelni, tehát az államoktól való függetlenségét. És megnehezíti az elnyomásukat. Legalábbis a fejlett technikai körülmények között élő emberek, Japántól az USÁ-ig, kevésbé vannak kitéve az elnyomásnak, mint azok, akik egy államon belül nyomorúságos körülmények között élnek.
Tehát az a különös, hogy ugyanaz a technikai fejlődés, amit az állami elnyomás termelt ki (az elnyomással szedték el az egyénektől a javakat, hogy beinvesztálják a technikai fejlesztésekbe. A törzzsel szemben az állam alaplényege az elnyomás.); szóval ugyanaz a technikai fejlődés, ami az állam lényegi sajátossága, egyben az állam végzete is, mert az elnyomás ellen dolgozik.
Az államnak az volna a legjobb, ha a technikai fejlettség kizárólag csakis az elnyomást szolgálná, tehát mondjuk a katonai fejlesztéseket. Nem véletlen, hogy jelenleg is a legfejlettebb technikai újdonságok a hadseregeknél jelennek meg, és onnan szivárognak át a polgári lakossághoz. Nem véletlen, hogy a kizárólag békés célokat szolgáló találmányokat nagyon gyakran akadályozzák, ellehetetlenítik.
El tudom képzelni, hogy az internetet az egész világon valamiképpen akadályozni és korlátozni akarják. Legalábbis ez a cikk erre célozgat: idokjelei.hu/2014/10/a-kiszivargott-tervezet-szerint-a-transzatlanti-partnerseg-globalis-internetcenzurat-hoz/
Ha így van, akkor mondjuk kell egy kísérleti terep, ahol az internet korlátozásának következményeit, társadalomra gyakorolt hatását kipróbálják.
„Bármelyik városban elkezdődhetett volna. Bacon’s Cornerben nem volt semmi különleges: az államokat átszelő autópályától távol eső kis mezővárosok egyikének számított, nem többnek, mint egy kis karika az Amerikai Autóklub autóatlaszán. Az autópálya leágazásánál táblák jelezték, hogy benzin van, szállás nincs, esetleg valami ennivalót meg néhány apróságot lehet kapni - ha az üzlet éppen nyitva tart.
De Bacon’s Cornerben kezdődött.
Egy szokásos kedd este volt. Senki nem számított semmilyen szokatlan dologra. Senki nem látott vagy hallott semmit. Nem is tehette volna.
De a felbolydulás elkezdődött.” mek.oszk.hu/03200/03206/03206.pdf
Magyarország egy jelentéktelen, átlagos hely, kis pont a világtérképen, miért ne itt próbálnák ki először?
Rengeteg figyelmeztetés elhangzott azzal kapcsolatban, hogy az internet milyen kitűnő lehetőséget nyújt a titkosszolgálatok számára az emberek megfigyelésére, de szemmel láthatóan a felhasználókat ez nem érdekli, és továbbra is a legnagyobb lelki nyugalommal osztogatják meg magánéletük legapróbb titkait is a neten.
Az igazság az, hogy az államokra sokkal nagyobb veszélyt jelent a tömegek apolitikus közömbössége, minthogy bármit is megtudhat róluk a hatalom.
A legfontosabb, amit a hatalom megtudott az emberekről a neten, hogy az embereket nem nagyon izgatja a hatalom.
Például a goldenblog idei szavazásán, közélet kategóriában magasan vezeti a mezőnyt a „Ponciusz Pilátusz megmondja” blog.
Ha belegondolsz, teljesen normális elvárás lenne, minden ember azt szeretné, hogy olyan országban éljen, ahol a hatalom működését észre sem lehet venni, ahol minden ember a saját életével foglalkozhat, a saját problémáira koncentrálhat. Ez egy teljesen normális elvárás. És úgy tűnik, nagyon sok ember igyekszik is eszerint élni, és belekapaszkodik bármibe, ami egy kicsit is függetlenné teszi a hatalomtól.
Az egyik ilyen kapaszkodó az internet.
Ha az emberek részéről ez egy normális elvárás, akkor természetes, hogy a hatalom pont fordítva fogja gondolni, és azt akarja, hogy az emberek ne a saját életükre koncentráljanak, ne a saját fejlődésükön dolgozzanak, ne a saját boldogságukat keressék, hanem a „közös boldogságot” (ami nem létezik). „Csak együtt sikerülhet!” Ez egy állandóan ismételt jelszó, és ennél nagyobb hazugságot még nem hallottam. Ez a hatalom igénye arra, hogy elszívja az energiádat.
Hogy tudja ezt a hazugságot hihető formában eladni? Úgy, hogy az önmaga elleni lázadásra biztat. Mert akkor is biztos, hogy kifordulsz önmagadból, elhagyod a saját életedet, a saját dolgaidat, a saját problémáid megoldása helyett olyasmivel kezdesz bajlódni, amit te BIZTOSAN nem tudsz megoldani, és neki több sem kell.

Soha nem szabad alábecsülni az ellenfelet, de Orbánnal kapcsolatban végképp igaz, hogy nem szabad alábecsülni a képességeit. Bár amit végigcsinált az elmúlt 25-30 évben, az alapján nem is értem, hogy valaki még hogyan kételkedhet abban, hogy Orbán világklasszis a maga nemében.
A mostani húzása alapján pedig szerintem már a vakok szemének is fel kellett volna nyílnia annak belátására, hogy Orbán number one gonosztevő :) Nem képes hibázni.

annamanna 2014.10.30. 05:44:17

(folyt).
Abszolút céltudatosan halad a teljes leigázás irányában.
Orbán nem legyőzhető. Ha le lehetne győzni és félre lehetne állítani, már rég vége lenne a pályafutásának. De a karrierje, minden rettenetes szarkavarása után virulóbb, mint valaha. Amibe mindenki más belebukik, attól ő megerősödik.
Felejtsd el, hogy észérvekkel hatni tudsz rá. Felejtsd el, hogy erődemonstrációval, tüntetéssel, vagy akár még külföldi diplomáciai segítséggel is hatni tudsz rá. Olyan, mint egy gép, halad előre és semmi nem állítja meg. Halálpontosan tudja, az embereknek mi a gyenge pontjuk, mit féltenek, mivel lehet megsebezni őket, arra fog lecsapni, úgy, hogy ne lehessen védekezni ellene.
Természetesen nem egyedül van. Nem a "fidesz-droidokra" gondolok, akik ész nélkül megszavazzák, hanem pl. rá hungarian.hungary.usembassy.gov/dcm.html nehogy azt gondold, hogy különböznek a céljaik. Nehogy azt gondold, hogy a lázadás, a tüntetés nem Orbán céljait szolgálja, és az internetadó bevezetésével nem az az egyik célja, pont, hogy az embereket utcára vigye.
Emlékezz rá, hogy ezt épp ő kezdte - az utcai politizálást sokszor a szemére vetették a balos politikusok. Most is az utcára vitte az embereket. Nehogy azt gondold, hogy ezt az ellenfelei akarták, és nem ő. Ne gondold, hogy ettől megijed. Esze ágában sincs, ettől jön igazán lendületbe.
Te az utcán egy zombi vagy. Nincs önálló akaratod, hangod, véleményed, mész a többiek után, fogalmad sincs, minek, szajkózod, amit körülötted a többiek. Iszonyú könnyen legyőzhető vagy, mert lemondtál önmagadról, a saját autonóm lényedről, azért, hogy egy nagy massza részévé válj. Pont, mint egy diktatúrában.
A balos politikusok sem az ellenfelei, ők is a holdudvara részei. A balos politikusok most hallgatnak, nem azért, mert elegánsan háttérbe húzódtak, hanem azért, mert azt akarják, hogy a civilek menjenek neki Orbánnak, ők is váljanak a harc részévé. Egy olyan harc résztvevőivé, amit nem lehet megnyerni.
A diktatúra nem végződött az orosz kivonulással és Kádár halálával. Persze nekünk mást hazudnak, és el is hisszük, hogy demokrácia van, nem tudjuk, hogy elérhetetlen célért hajtunk.
"A legjobb formája az irányításnak, amikor valaki úgy gondolja, hogy szabad, miközben alapvetően irányítva és manipulálva van. Egyik formája a diktatúrának, amikor ülsz egy börtöncellában, és láthatod, illetve megérintheted a rácsokat. A másik formája pedig az, amikor ülsz a börtöncellában, de nem látod a rácsokat és azt hiszed, hogy szabad vagy.... egy olyan országban és világban élünk, amit hihetetlenül beteg emberek irányítanak. A szakadék aközött, amit mondanak és tesznek, valójában hatalmas." www.youtube.com/watch?v=TLSEj1_ZxAA

Ha ezt nem látod be, akkor olyan leszel, mint egy mókuskeréken pörgő egér, nem jutsz sehová, és teljesen kimerülsz.

Ahhoz, hogy a magad javára tudd fordítani a külvilágot, a politikai történéseket, először is be kell látnod, föl kell ismerned a valós erőviszonyokat.
Ez nagyon fontos, mert alapvetően lényeges, hogy ne fecséreld az erődet hiábavaló küzdelemre, és ne akarj kapcsolatba lépni azzal, akivel nem lehet:
krisztamami.wordpress.com/2014/03/05/fejlodes-forrasa-belso-nyugalom/

Orbánnal nem lehetséges kapcsolatba kerülni, mert egyáltalán nem érdekli az, amit mondani akarsz neki. A fal megértőbb, mint ő. lelektanitipusok.net/tipusok/nt/entj/humor
Teljességgel hiábavaló erőlködés neki bármit is elmondani. Tudja, érti, de nem akarja, hogy neked jó legyen és kész. Azt akarja, hogy neked rossz legyen és ennyi.
Ha ezt belátod, az szerintem óriási megkönnyebbülés, mert csak ezek után lehetséges arra koncentrálni, ami valóban kivitelezhető, ami valóban épít.
Ennek felismerése, belátása után már ki lehet találni, hogyan lehet az adott helyzethez alkalmazkodni. De amíg be akarod bizonyítani Orbánnak, hogy igazad van, addig is elvesztegeted az idődet és energiádat arra, hogy valóságosan tudj alkalmazkodni a helyzethez.
süti beállítások módosítása