Újabb filmélmény, ezúttal egy friss, ropogós rettenetesség, mert haladni kell a korral, és nem csak tíz-húsz évvel ezelőtti filmeket kell nézni. Már, úgy értem, ha nem akar igazán jól szórakozni az ember...
new-captain-america-the-winter-soldier-poster-lands-155226-a-1391176963-470-75.jpg
Nos, ami erről a filmről, a konklúzió után először eszembe jut, hogy lövésem sincs, miként akarják így folytatni az Agents of S.H.I.E.L.D. sorozatot, de ezek után a Bosszúállók következő része is érdekesen fog festeni. És ez minden, csak nem jó.

Az teljesen rendben van, hogy a filmekben igyekeznek igazodni a Marvel jelenlegi újradefiniáló tendenciáihoz, és kicsit mint James Bond-éknál, lebontják a régi frencsájz elemeket, hogy valami újat építhessenek a helyükbe.

A baj ezzel csak az, hogy míg a képregényeknél megvan a hosszú évtizedek alatt klisévé kopott háttéranyag, amit új tartalommal lehet, és már igencsak kell is, megtölteni, addig a filmek esetében ez kínosan hiányzik.

Nem ártott volna jobban beágyazni a köztudatba egy alapfelállást, mert így szinte az összes eddigi Marvel produkció egy, az átlag nézők (és képregényolvasók) számára hót ismeretlen szituációt bontott vissza az alapokig, és tulajdonképpen a nagy büdös semmit óhajtotta de-, majd rekonstruálni.

Nem véletlenül kaotikus kissé az egész, a komplett koncepciónak jót tenne, ha nem tartanák ennyire fluxban a történéseket, és talán kicsit konszolidálnák a frencsájz, és a karakterek helyzetét, mert az erre szolgáló, elkapkodott kísérletek eddig nem sok jóra vezettek.

Főleg azért, mert az akcióorientáltságot nem sikerült kellő természetességgel egybefűzni a magánélet/háttérsztorik boncolgatásával.

Ez sajnos a Captain America: The Winter Soldier-ben is ugyanúgy meglévő gyengeség, és az elbénázott megoldások, a nagyfokú pörgés ellenére, helyenként igen döcögőssé teszik a sztorit (ez amúgy már a képregényekre is igen jellemző volt anno; azt hiszem, a kiadónak inkább nem kellene mindenáron ezen a vonalon ugrálnia, mert a jellemábrázolás/fejlesztés nem különösebben erősségük).

Az akciójelenetek amúgy látványosak, bár ízlés dolga, hogy kinek, mennyire jön be a mértéktelen cgi-orgia (nekem annyira nem). Amit itt külön ki kell emelni, az a végtelenül buta ragaszkodás a pusztakezes küzdelemhez. Még amellett is gyenge pontnak értékelem ezt, hogy láthatóan igyekeztek oldani rajta kicsit. Amerika kedvenc kiscserkésze ugyanis megvillantja, hogy tud bánni a késsel, és egy gránátot is képes rendelteteészsszerűen használni, de ennyi, a küzdelmek zöme pofozkodás, meg pajzshajigálás.

Persze, van lődözés is ezerrel, ami többnyire kellemes látvány, viszont alkalmanként azért zavaró a túlzott irrealitás. Konkrétan, amikor azt kell bámulni, hogy Nick Fury kocsiját hetven ember, negyed óra alatt sem tudja használhatatlanra gépfegyverezni, akkor már azért kiakad a bullshitmérő...

Mégis, a film legnagyobb negatívuma az idiotizmus határát súroló, kritikán aluli sztori, amit kb. a film első húsz percében teljesen simán felgönygölít az ember, onnantól pedig úgyis jönnek a szájbarágós "ki a gonosz, ki a jó" eligazítások (könyörgök, a főübergenya lelövi a saját bejárónőjét, itt majdnem azt mondtam, hogy állj, videó kikapcs, mappa töröl, format C: ).

Consuela halálán túl is vannak azért vastagon rezgőléces jelenetek: a simlis szenátorról, aki természetesen gonosz Hydra-ügynök, a szemellenzős, foglyokat azonnal főbelőni kész gyilkológépről, aki mit ad Isten, szintén rosszfiú (és akiről a végén kiderül, hogy találkozunk még vele, fő-, vagy kisgonoszként a továbbiakban).

De a jó oldalon is akad ám túlzottan nyilvánvaló megoldás, konkrétan az új szuperhős wannabe, a Falcon (egy néger fickó, valódi szuperképességek nélkül, mindig a megfelelő, csattanós beszólással... blehh... már nagyon elég volt az ilyenekből, legközelebb inkább valami életszerű manuszt kérünk, danke).

Egy szó, mint száz, a Captain America: The Winter Soldier nem más, mint egy akciószinten jóval szteroidosabb, cgi-jal agyontömött Get Smart, Steve Carell bravúros alakítása nélkül. Nem túl biztató, ugye?

Ja, és, hogy kit látunk a legkevesebbet az egész film alatt? Naná, hogy a ruszkik, vagy a Hydra, vagy a jóég tudja ki által szupergyilkológéppé változtatatott Bucky Barnes-t. Végülis csak ő a Winter Soldier, szóval nem, tényleg nem gáz, á, ugyan...

Címkék: cellulózung

A bejegyzés trackback címe:

https://diohely.blog.hu/api/trackback/id/tr236300873

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása